Fransk bulldog

Den franska bulldoggen av idag är troligtvis resultatet av olika korsningar som gjordes av entusiastiska uppfödare i Paris på 1880-talet.

En fransk bulldogg ar en ovanligt charmerande hund och kallas ibland hundarnas clown. Det är inte bara för utseendet, utan också för sitt lustiga sätt att bete sig som rasen har fått sitt smeknamn. Det sägs att man inte kan äga en fransk bulldogg, utan man ägs av den! En stor fördel är att den franska bulldoggen anpassar sig till familjens rutiner.

En sportig familj har en fin följeslagare i den franska bulldoggen. Det är en typisk familjehund, som helst vill vara medelpunkten. Det är en mycket klok och lättlärd hund, som gärna “showar” lite extra när han har publik. Den kan dock vara ganska så envis när andan faller på.

En fransk bulldogg är trots sin litenhet ett riktigt kraftpaket, och utan tvekan en “stor” hund i ett praktiskt litet format. Heta sommardagar vill den franska bulldoggen motioneras sparsamt.

Nackdelen med rasen är att valpningen kan vara mer komplicerad än normalt. Det är inte ovanligt med kejsarsnitt.

Karakteristiskt för en fransk bulldoggs utseende är det kvadratiska, tunga huvudet med rättuppstående s k fladdermusöron, och de mörka runda ögonen. Den har en kort kraftig kropp med en medfödd kort svans. Svansen är alltså inte kuperad, som en del tror.

Det finns tre godkända färger; den mörkt tigrerade med vita tecken (vanligast), gul med eller utan svart mask och “skäck” (vitt överväger hundens tigrerade eller gula grundfärg. Även helt vita hundar är godkända.

Vikt: 8-14 kg

——————

Rasklubb

Rasklubb: http://www.fbksverige.se/

——————

Inskickade bilder:

 

 Fransk bulldog i Spanien

En leende Fransk bulldog

fransk bulldog

En liten valp