4. Träna agility med din hund

Att träna agility med din lilla hund kan vara en trevlig sysselsättning. Agility är hinderhoppning med hund som går ut på att ta sig runt en hinderbana så snabbt och bra som möjligt. Hunden skall hoppa, klättra eller krypa för att ta hindren, och föraren springer med och talar om för hunden vad den skall göra. Man tävlar på tid så det gäller att vara snabb i vändningarna!

Banan består att femton till tjugo hinder som skall utföras i en viss ordning. Det är hopphinder, bl.a. hopp genom ett bildäck, klätterhinder, tunnlar, slalom, och bord där hunden skall ligga i fem sekunder.

Hundarna delas in tre storleksklasser så även de små hundarna har chansen. Uppdelningen ser ut så här:

• Small upp till 34,99 cm
• Medium 35-42,99 cm
• Large från 43 cm höga

Poängberäkningen i agility liknar den i hästhoppning. Man skall ta sig runt banan med så få felpoäng som möjligt.

Tävlingen kräver god kontakt mellan hund och ägare för att lyckas.

(Informationen hämtad bl.a. från http://www.dynasim.se/dag/dogs/writings/agility.html Tack också till Josefin som skickat in den fina bilden på Maltesern Lillemannen som hoppar högt över hindret på bilden överst)

Obs! Man måste inte tävla med sin hund. Du kan bara välja att besöka en hinderbana någon gång då och då. Vid stränder eller vid stora hundrastplatser eller träningsområde för hund finns ibland dessa övningsbanor tillgängliga och öppna. Ta med din lilla hund och lek lite där. Det är en uppskattad aktivitet. Kör med positiv belöning.