9. Bra hundmat till en liten hund

Hur hittar man bra hundmat till en liten hund? Hur vet man att den lilla hunden får tillräckligt med mat? Eller att den inte får för mycket? Hur vet man att maten man ger är bra och passar för just den egna hund?

Att välja rätt mat är inte helt enkelt. Idag finns också en tendens att sällskapshundar blir allt fetare. Det är lätt att sticka till hunden en kaka eller låta den slicka ur gräddskålen när man vispat grädde – men är det egentligen bra? Hur ordenligt måste man vara med hundens mat?

Torrfoder
Idag rekommenderas torrfoder som grundkost till de flesta hundar. Torrfoder innehåller en lämplig sammansättning av kött, grönsaker, kolhydrater, vitaminer och fett. Detta foder är ett helfoder – det är tänkt att ge hunden all näring den behöver. Det betyder att du inte behöver ge din hund något annat än denna mat.

Torrfoder är idag det vanligaste sättet att utfodra sin hund. Kanske eftersom torrfoder är hållbart och enkelt att hantera. Det sägs ofta att i ett bra torrfoder får hunden i sig allt den behöver inklusive vitaminer och mineraler. Allt är tillsatt. Men… det finns olika sorters torrfoder. Det där med torrfoder har också blivit något av en trend.

Att hitta rätt bland olika sorters torrfoder är inte lätt. Det finns både billiga och dyra sorter. Inom varje hundmatsmärke hittar man olika typ av torrfoder beroende på hundens storlek/vikt. Ofta finns också inom varje viktklass särskild mat för unghunden (ofta kallat junior), för den äldre hunden (senior), för den aktiva hunden, för den känsliga hunden, för den överviktiga hunden (light) etc. Den stora mängden märken och varianter gör det svårt för dig som hundägare att välja mat (läs mer längre ner om tips på hur du bäst väljer mat).

Burkmat
Om du inte vill ge torrfoder är det möjligt att utfodra din hund med burkmat. Detta är ofta ett dyrare alternativ men oftast mer populärt hos hunden. Även burkmat är ett helfoder. Nackdelen med burkmaten är att den oftast luktar en hel del. Ett bra lock och eventuellt också en extra plastpåse runt burken innebär att lukten inte sprider sig i kylen.

Tänk också på att köpa burkmat som är gjord för den lilla hunden. Det finns stora burkar som är billiga i inköp men som inte ger rätt näringssammansättning för den lilla hunden.

Burkmat har en begränsad hållbarhet. Genom att köpa små burkar med hundmat ser du till att din lilla hund alltid får färsk mat.

Hemlagad hundmat
Fram till på 50-talet fanns det ingen färdig hundmat att köpa. Då gjorde man egen mat till sin hund – och hundarna klarade sig faktiskt rätt bra även på den tiden!

Hundar uppskattar vanligen märgben (nöt) och kokt lever eller något annat hemlagat.

Nackdelen med dagens moderna färdiglagade hundmat är att den inte är individanpassad utan bygger på en generell idé om hur mycket kolhydrater, mineraler och vitaminer en hund i en viss storlek behöver. Behovet kan skilja mellan olika hundraser eller mellan olika individer inom samma ras. Detta kan innebära att vissa hundar får problem med t.ex. mage eller med hud. Då kan det krävas specialanpassad mat för att hunden ska må bra.

Om din hund mår bra med den mat den får idag bör du inte byta eller börja experimentera med hemlagad hundmat. Har du tid till ditt förfogande finns det böcker om hundens behov av näring och mat att läsa. För de flesta av oss är det praktiskt och enkelt att ge hunden mat som vi vet tillgodoser deras näringsbehov. Då är helfodret ett bra alternativ.

Mix av torrfoder och vanlig mat
Det finns en del som säger att man enbart skall ge torrfoder till sin hund och att den inte ska få någon vanlig mat alls! Som hundägare vet man hur uppskattat det är att ge lite matrester t.ex. en bit kotlettkött, en halv biff eller en prinskorv till sin lilla hund då och då.

Vår uppfattning är att man kan ge sin hund lite vanlig mat emellanåt. Det kan dock vara bra att ha ett grundfoder i botten som man vet att hunden alltid äter. Det kan ju faktiskt hända att man inte får några matrester över på ett par dagar….

Billigt eller dyrt foder
Om du väljer att köpa ett billigt eller dyrt foder behöver inte vara avgörande för hur din hund mår. Viktigast är att din hund får i sig de näringsämnen den behöver.

Men hur vet man om fodret är bra eller dåligt? Ja, ett sätt är att läsa innehållsförteckningen för att se hur mycket köttråvara fodret innehåller, vilka typer av vitaminer och näringsämnen som ingår.

Ärligt talat är det inte lätt att vara hundägare när man ska köpa mat till sin bäste vän hunden. Man blir lätt förvirrad av innehållsförteckningen på paketen och väljer ett dyrt foder för ”att vara på den säkra sidan”. Kanske hade ett billigare foder fungerat lika bra?

Problemet med att läsa på innehållsförteckningen är att denna inte ger någon bra information. Det står inte vilken kvalitet det är på de olika ingredienserna som finns i hundmaten. Om det exempelvis anges att köttinnehållet är högt tror man att fodret är bra. Kanske är det bättre att välja ett annat foder med lägre köttinnehåll, men som har BRA kvalitet på köttet som finns i maten.

Så, att välja foder är inte helt enkelt….

Hur ska man välja hundmat?
Steg ett är att hitta ett foder som din lilla hund tycker om. Detta är det allra viktigaste! När du börjar med ett nytt foder är det viktigt att du är uppmärksam på

– hur din hund mår
– om den verkar pigg och glad
– om den är blank och fin i pälsen
– hur den mår i magen

Ett bra foder ger en pigg och glad hund med blank päls. Dessutom får hunden en ”bra mage” (en avföring som håller ihop och som är stabil från dag till dag)

Om din hund uppvisar detta så kan du vara rätt nöjd med ditt val av hundmat!

Att servera hundmaten
Många har som regel att servera sin hund mat 2 ggr om dagen (då talar vi om den vuxna hunden). Att låta mat stå framme hela tiden är enligt denna princip helt fel.

Vår erfarenhet är att det faktiskt fungerar att låta hunden ha tillgång till mat hela tiden. Då äter den när den är hungrig. Observera att detta inte fungerar på alla hundar. Vissa är mycket glupska och föräter sig och mår dåligt. Då bör man använda principen om att ransonera maten. Vilken metod som passar bäst beror delvis också på vad man från början vänjer sin hund till.

Godis och annat sött
Små hundar har ibland problem med beläggningar på tänderna (plack) och bör regelbundet få bitsaker att tugga på som rensar tänderna. (Att borsta tänderna är naturligtvis också bra)

Tänk på att risken för att din hund får plack ökar om du ger din hund kakor eller andra sötsaker.

Det är inte nyttigt för din lilla hund att äta sötsaker. Risken är att hunden blir fet och inte mår bra. Du ska veta att hunden vanligtvis uppskattar en köttbit eller en bit pannkaka betydligt mycket mer! Ge därför hunden ”godis” som är anpassat efter en hund – inte efter vad vi människor tycker om!