8. Att ha en gammal hund

pepsi_14ar
Pepsi 14 år

Att ha en gammal hund – hur gör man?

Har du tur och har en frisk hund som hänger med länge så kommer din hund någon gång att bli gammal. Den kommer kanske att bli grå om nosen och vara mer trött än den varit tidigare? Den kommer kanske att börja se dåligt? Den kommer kanske inte längre höra när du ropar på den? Den kommer kanske också att bli trött eller få ont i ben och leder? Eller så kommer den att vara förvånansvärt pigg och frisk även på ålderns höst…?

Det är vanligt att gamla hundar får krämpor

Att vår hund en dag blir gammal är något vi hundägare lätt glömmer bort – och som vi helst inte vill tänka på. När vi köper hund tänker vi oss att ha en pigg och glad hund – och det kan vi också ha under många år. Men när vår hund blir gammal så ställs det faktiskt nya krav på oss hundägare.

Vad behöver din gamla hund?

En gammal hund:

a) Behöver regelbunden motion – på ett positivt och skonsamt sätt. Det är viktigt att hunden rör sig och hålls igång – men samtidigt den ska inte pressas för hårt. Var uppmärksam på din hund och se vad den klarar av.

b) Behöver få chans att vila. Den vill ha möjlighet att ta det lugnt och att få vara i fred.

c) Behöver ha en person (eller flera) som den verkligen kan lita på i sin närhet.

d) Behöver ha någon som ger kärlek och som kärleksfullt och vänligt tar hand om den.

e) Behöver få vara med och ha kul.

Den gamla hunden behöver en husse eller matte som förstår att hunden är äldre och att den därför kan behöva lite extra kärlek och omvårdnad. Den behöver någon som inser att hunden inte alltid kan vara lika aktiv som tidigare. Den behöver någon som ser att “idag har min hund en mindre bra dag – vi går bara en kort-kort runda idag”

Tänk på

Din gamla hund kan ibland ha dåliga dagar. Den kan i perioder vara pigg och nästan som vanligt. Sedan kan den bli väldigt trött och vara ur form några dagar. Den kan vara hängig några dagar – men sedan komma tillbaka igen.

Det är viktigt att komma ihåg att en gammal hund kan ha några dåliga dagar emellanåt då de behöver vila och ta det lugnt. Du lär dig efter ett tag att se hur din hund mår om du är uppmärksam. Döm inte ut din hund om den är hängig 2-3 dagar. Fundera inte på att avliva den direkt. Inse istället att hunden kan få vara trött emellanåt när den är gammal.

Vissa tikar kan normalt vara trötta efter löpet. När tiken blir äldre kan tröttheten bli ännu värre. Hjälp henne genom att ge henne mat med järn och låt henne vila i lugn och ro.

Är du osäker kan det vara bra att kontakta din veterinär så att din hund inte har någon sjukdom som måste behandlas. Det finns också de hundägare som låter den äldre hunden gå genom en hälsokontroll. Inte nödvändigt – men en möjlighet om man är orolig.

Vad kan man göra när man har en äldre hund?

Det viktigaste är att ge sin hund kärlek och att vara uppmärksam på hur den mår. Det finns vissa saker att göra för att hunden ska må bättre:

1 Se till att din hund håller vikten. Det är lätt att en äldre hund blir mer matglad samtidigt som den inte längre orkar gå lika långa promenader. För hundens skull är det viktigt att den inte blir tjock. Då finns det risk att det blir en ond cirkel. För en överviktig hund får lättare ont i benen och orkar inte alls gå långt.

2 Om hunden har ont i benen, är stel eller trött i benen så finns det tillskott eller medel att prova. Många ger sina äldre hundar:
a) Glukosamin (stimulerar nybildning av brosk i leder) och MSM i kombination
b) Nyponpulver
c) Läkemedel mot smärta i leder (fråga din veterinär)

3 Ha tålamod. En gammal hund hör dig kanske inte och den ser kanske illa. Då får du hitta nya sätt att påkalla uppmärksamheten. Var tålmodig – och kreativ! Kanske kan det bli svårt att ha hunden lös eftersom den inte hör eller ser när du kallar in? Hitta lösningar med exempelvis en lång tvättlina eller rasta din hund i inhägnat område.

4 Låt din hund följa med dig. Har du en liten hund som är van vid att sitta i väska eller i cykelkorg – låt den fortsätta med det. Det ger din fyrbente vän nya intryck och mer glädje i livet att få vara med dig

5 Tyck inte synd om hunden. En hund blir inte glad av att du ömkar den. Den vill vara med. Den vill få vila när den behöver det. Den vill leva på ett så normalt sätt som möjligt. Den vill vara en i flocken som tidigare. Den vill leva bra. Men…. den behöver inget ömkande eller daltande. Behandla din hund med respekt och ge den kärlek istället. Det är mycket bättre än att ömka den…

Tillskott

Vi har själv provat Glukosamin och MSM i kombination. Bäst resultat fick vi dock när vi provade med nyponpulver. Till vår förvåning gav nyponpulvret positiv effekt för rörligheten i benen men även positiv effekt på hundens ögon. Den grå hinna som den gamla hunden hade fått i ögonen gick ner något. Dock är det svårt att rekommendera vad just du ska göra. Prova dig fram vad som fungerar just för din hund. Alla hundar är olika så välj det som passar för just din hund.

Handlar det om småkrämpor och lite stela leder så kan det vara värt att prova exempelvis Nyponpulver som enkelt blandas ner i maten. Men upplever du att din hund är sjuk eller har ont – vänd dig alltid till din veterinär. 

Din gamla hund kan vara glad och ha det bra

Det är ingen sjukdom att bli gammal. Det är ett naturligt tillstånd och en del av livet. Visst är det naturligt att din hund blir lite mer trött. Men tänk på att din gamla hund faktiskt kan ha det verkligt bra, vara glad och trivas även under sin ålderdom. Det är viktigt att du ger din hund chans att ha det bra. Det är viktigt att du inte dömer ut din hund som gammal och besvärlig. Det är viktigt att du inte prioriterar bort den för att den är gammal. Det är viktigt att du ger den en lika bra chans att ha ett bra liv – även under sin ålderdom. Det är ditt ansvar som hundägare.

Kom ihåg: Det finns många gamla glada pigga hundar. Alla hundar får inte alla dessa krämpor. En del äldre små hundar är pigga långt upp i åldern.

Tänk alltid på att ge din fyrbente vän motion, kärlek och att lyssna på hur den mår. Se också till att umgås mycket med och att ha kul med din fyrbente vän – även när den är lite äldre. Då har din hund alla möjligheter att vara en glad, pigg och trevlig vän även på sin ålders höst…