10. Hur kan hunden klara värme och kyla?

Att få hunden att klara värme och kyla är ofta inget stort problem. De flesta hundar reglerar kyla och värme bra. De lägger sig i skuggan när det är varm osv. Det finns dock vissa raser som kräver extra åtgärder. Här kommer lite tips.

Sommarvärme
När det är sommar och varmt ute påverkar detta din hund ganska mycket. Precis som med oss människor är olika hundar olika känsliga för värme. En del tål värme hur bra som helst, medan andra blir väldigt trötta och slöa i värmen.

Vanligt är att hunden lägger sig i skuggan och sover – eller, när det är riktigt varmt, drar sig undan på en skuggig plats inomhus.

Några tips när det är riktigt varmt ute:

• Låt din bäste vän vara i fred – det är ok om ni håller ett lägre tempo när det är högsommar. Ställ lägre krav på hunden. Träningen får ligga nere när det är som allra varmast. Om du har en kinesisk nakenhund bör du använda solskyddskräm och/eller tunna kläder

• Undvik långa promenader mitt på dagen då det är som allra varmast. Ta bara en liten runda – gärna på en skuggig stig/väg om det är möjligt.

• Din lilla hund måste ha fri tillgång till färskt vatten. Ställ gärna ut en skål med vatten i trädgården (om du har en sådan) så att hunden lätt kan dricka. Ta med vatten och vattenskål när du går en promenad – eller när ni åker på utflykt.

• Svalka ner din hund. Duscha din hund, låt den bada i havet eller i sjön eller låt hunden få tillgång till ett litet bad i trädgården eller på balkongen. Det behöver inte vara så stort. Använd din fantasi.

Vinterkyla
De flesta hundraser är utrustade med päls. Pälsen är ett naturligt skydd mot kyla. De klarar sig oftast väl enbart med den päls de har. Vänjer du din hund successivt att vara ute när det börjar bli kallare så sätter hunden normalt en vinterpäls som är tätare och kraftigare.

Om man däremot klär på sin hund regelbundet så sätter den inte samma vinterpäls. Så har du börjat klä din hund i kläder i början av säsongen är det nog klokt att fortsätta göra det till dess att det blir varmare igen.

Det finns dock små hundar med tunn päls eller helt utan päls. Då bör man som hundägare se till att hunden får extra skydd mot kylan. Det finns idag bra kläder att köpa som skyddar din lilla hund.

Har du med din hund i riktigt kraftig kyla är det viktigt att se till att den får röra sig så att den håller värmen. När du känner din lilla hund så ser du på den när den börjar frysa. Håll ögonen på den.