Borderterrier

Borderterriern härstammar från gränstrakterna mellan England och Skottland – därav namnet border(=gräns)terrier. Kommer från jaktterrier och fungerade urspungligen som grythund. Borderterriern var en hund som skulle kunna följa jaktlaget, som ofta tog sig fram per häst, men var samtidigt tillräckligt liten för att komma ner i gryt eller ta sig genom trånga passager.

Borderterriern räknas som en arbetande terrier och den tycker mycket om att vara aktiv. Det är en vänlig och glad hund som inte skäller i onödan. Men man ska komma ihåg att det är en jakthund – alla smådjur (utanför familjekretsen) kan ses som “byten” och jagas gärna. Andra hundar samsas borderterriern gärna med.

Borderterriern har en sträv, smutsavstötande päls, kräver en borstning då och då, men pälsvården är annars ganska enkel. Däremot bör den trimmas 2 ggr per år.

Mankhöjd: ca 35 cm
Vikt hane: 6-7 kg
Vikt tik: 5-6,5 kg

——————

Rasklubb

Rasklubb: http://www.borderterriersallskapet.com/

—————-

Inskickade bilder:

Sigge 8 år. Mattes allra bästa vän som stått troget vid hennes sida i vått och torrt. Han är väääldigt speciell, men har ett hjärta av guld. och är en stor hund i en liten förpackning. (Foto: Jessica)

Bella 8 veckor. En väldigt söt liten dam med mycket energi och bus! (Foto: Jessica. Tack till Jessica för fina bilder på Sigge och Bella!!!)

Skicka gärna in en bild på din Borderterrier till info@litenhund.se