1. Innan du köper hund

Det är en del du bör fundera över innan du köper hund. Det är ett stort ansvar man tar på sig. Tänk på:

1. Är alla i familjen med på att ha hund?

Det är viktigt att alla tycker om djur och är beredda att på att dela ansvaret för hunden. Om den som skaffat hunden blir sjuk måste någon annan i familjen vara beredd på att ta ansvar för hunden, till exempel gå ut och gå med och mata hunden regelbundet.

2. Har vi råd att ha hund?

Efter själva inköpet av hunden ska du vaccinera hunden mot valpsjuka, kennelhosta, parvo, leversjukdom (HCC) och kanske också mot rabies m.m. Du bör avmaska hunden ibland. Trimning och klippning av hunden måste också ske med jämna mellanrum. Allt detta kostar pengar!

När du skaffar en liten hund blir matkostaden mindre än för en stor hund. Ibland är små hundar svåra med maten och föredrar bättre kvalitet på hundfodret (d.v.s. dyrare foder) så skillnaden i kronor blir kanske inte alltid så stor som man tror.

Hunden kan också bli sjuk och du måste uppsöka en veterinär. Veterinärvård är inte subventionerad i Sverige och du betalar därför själv hela kostnaden. Det kan vara bra att teckna en försäkring för din nye vän så snabbt som möjligt, men även om du har en bra hundförsäkring kommer du att få betala självrisk och en viss del av kostnaden om din hund till exempel behöver opereras.

Måste du lämna in din hund på hunddagis tillkommer ett antal tusenlappar per månad. Gör gärna en budget för vilka kostnader du kommer att ha så du ser att du klarar av det ekonomiskt.

3. Har vi tid att ha hund?

Vem tar hand om hunden på dagarna? Det går inte att lämna hunden ensam 8 timmar per dag. Finns hunddagis i närheten?

Brukar ni åka på semester ofta bör ni tänka på hur ni skall kunna ordna med hundpassning under dessa veckor.

4. Är vi beredda att binda upp oss för 15 år framöver?

En liten hund lever länge. Det är viktigt att kunna erbjuda ett hem under hela livstiden. Hunden ska erbjudas trygghet och inte säljas vidare efter ett års tid. En hund är ingen pryl utan en levande varelse. Det är viktigt att den känner trygghet och inte flyttas runt.

5. Är vi beredda att älska och ta hand om en levande varelse som inte är perfekt?

En hund är en levande varelse som har både för- och nackdelar – precis som vi människor. Hur väl du än väljer så kan du inte räkna med att du får en perfekt hund. Din hund kan få fysiska sjukdomar, vara envis, ha vissa egenheter eller brister och fel. Din hund kommer, precis som vi människor, också att en dag att bli gammal och trött. Är du beredd att ta hand om en gammal och trött hund och ha tålamod även när den har dåliga dagar och är nedstämd eller trött? Är du beredd att älska din fyrbente vän även då?

—————————–

Om du svarar JA på alla frågorna så är det dags att börja det spännande arbetet att välja ras och att välja hund. Det är viktigt att fundera igenom beslutet om att skaffa hund ordentligt. Läs gärna några hundböcker så får du veta mer om hur det är att ta hand om en hund.