7. Fri lek för din lilla hund

Fri lek för din lilla hund är viktigt!! Att låta sin hund leka fritt utan att man lägger sig i eller deltar i leken är bra.Hundar är ofta sociala och tycker om att umgås, precis som vi människor gör.

I din närhet finns kanske ett område som är avsett för hundrastning eller en park eller grönområde där hundägare brukar samlas för att låta hundarna springa lösa tillsammans.

Låt din hund träffa andra hundar och leka fritt ibland. De flesta hundar uppskattar detta mycket.

I större städer finns ibland hundrastgårdar som vid en första anblick kan se lite tråkiga ut. Dessa är dock utmärkta om du vill låta din hund springa lös på ett säkert sätt. Låt din hund leka och busa här tillsammans med en kompis eller två. Tänk dock på: har du en riktigt liten hund är inte alltid hundrastgårdarna 100% säkra. I vissa fall kan din lilla hund krypa under staketet. Så kontrollera detta innan du släpper ut din hund i hundrastgården.

Tips: Ta för vana att ALLTID fråga hundägarna som redan är inne och rastar sina hundar i rastgården om det är OK att du kommer in med den din hund. Det finns hundar som t.ex. umgås utmärkt med tikar men som är direkt hotfulla mot andra hanhundar. Andra hundar leker bara med lugna äldre hundar eftersom de inte klarar av valpar/unghundar. Det kan också finnas sjuka hundar. Det är därför alltid bra att ställa frågan så undviker man problem. Det är viktigt att tänka på att alla hundar är unika individer.

Bor du utanför tätort får din hund säkert många tillfällen till att vara lös och i sin egen värld strosa omkring bland olika lukter, vilket är jättebra! Om du har en ensamhund kan det vara bra om du någon gång låter din hund träffa någon eller några andra trevliga hundar så att din hund inte blir en enstöring som har svårt att umgås med andra hundar. Det är bra med en viss kontakt med andra hundar för att bibehålla den sociala kompetensen inom hundvärlden.

Så låt din hund vara hund och få vara det fritt utan inblandning av oss människor. Det är utvecklande för din hund, den får lekkamrater och kompisar och den får också utmärkt motion när den leker och busar med andra hundar.

OBS! Tänk på att alla hundar är olika. Vissa är, precis som vi människor, mindre sociala. Det är viktigt att du respekterar din hunds egenheter och inte tvingar den att leka med andra hundar om den inte trivs med det. Iakttag din hunds kroppsspråk så ser du tydligt vad den tycker om…..