Dansk-svensk gårdshund

Dansk-svensk gårdshund är en korthårig hund som kräver minimal pälsvård. Det är en aktiv, energisk och glad liten hund. Från början var rasen en vanligt förekommande gårdshund i Danmark och Sverige. Rasen var känd för att hålla råttor och möss borta från huset, vara bra vakthund, hålla räven från hönsgården och vara barnens glada lekkamrat. I samband med industrialiseringen höll rasen på att försvinna och ett samarbete mellan DKK och SKK gjordes för att bevara rasen.

Gårdshunden är blixtsnabb, den har en välutvecklad jaktinstinkt och är en eminent råttjägare. Tidigare gick gårdshunden runt fritt på gården utan att sticka. Det är inte en strövarhund utan tvärtemot har den en starkt utvecklad känsla för sitt territorium.

Gårdshunden är livlig och förtjänar mycket uppmärksamhet och engagemang. Det kan vara dressyr, långa promenader eller agility. Hunden är väldigt lärovillig och lydig och lär sig lätt olika konster. Den kan hoppa väldigt högt, är stadig på benen och väldigt snabb. Den är barnkär och på det hela taget en hund som förtjänar en plats i en aktiv familj.

Kan vara något reserverad inför främmande, men är inte skygg.

Har en hård, kort och slät päls. Den vita färgen ska vara dominerande med tecken i form av lika eller flerfärgade fläckar i olika kombinationer.

Mankhöjd: hane 34 – 37 cm +/- 2 cm, tik 32 – 35 cm +/- 2 cm.

Vikt kan variera en del. En liten tik kan väga ca 5-7 kg medan en större hanhund kan väga upp till 12-14 kg.

———–

Rasklubb

Rasklubb: http://www.gardshund.com/

————–

Inskickade bilder:

Världens snällaste och sötaste Sigge som i sommar fyllt 8 år