Shiba Inu

Shiba Inu är en japansk urhund som har funnits i tusentals år. Ordet “shiba” betyder något litet. Från början användes den som jakthund för fågel och småvilt. Som fullvuxen väger en shiba 8-10kg, mest beroende på kön. Hanarna blir runt 40cm i mankhöjd och tikarna runt 37cm (+- 1,5cm är tillåtet). En shiba är trofast, livlig och mycket alert och älskar motion, flera timmar i sträck är inga problem. Perfekt för de som egentligen vill ha en stor hund, men inte riktigt har plats för det. Shibans rörelser är lätta och livliga. Trots att rasen tillhör spets- och urhundarna så  är den inte skällig, och det är mycket enkelt att hålla den i lägenhet till exempel.

Shiban finns i fyra färger: röd, sesam, black&tan och creme. Alla shiba ska också ha “urajiro” dvs. vitaktig päls på nospartiets sidor, på kinderna, på halsen och underkäkens undersida, på bröst och mage, på svansens undersida och på benens indisor.

Shiba är en mycket frisk hund som inte har några rasbundna sjukdomar eller problem, det är därför mindre kostsamt att försäkra en shiba. Den behöver inte mycket pälsvård, bara ett tag med borste och ett bad ibland, men fäller en gång om året och då fäller den ordentligt! Shiban älskar att få vara med även om der är en mycket självständig hund. En sak man måste tänka på är att de ursprungligen är jakthundar, och att det krävs mycket träning för att shiban ska komma på inkallning. Man måste också orka med 2-3 timmars motion varje dag, för rasen kräver lika mycket motion som en stor hund! Shibor är mycket intelligenta och älskar agility där det gäller att göra rätt och göra snabbt. Eftersom shiban är en jakthund kan den också användas till jakt, även en shiba som uppfostrats som sällskapshund vet exakt vad den ska göra när man släpper den på ett spår!

Rasen är ganska ovanlig i Sverige. I Sverige finns ett 30-tal uppfödare.

Mankhöjd: hanhund ca 40 cm, tik ca 37 cm
Vikt: ca 8-10 kg

——————–

Rasklubb Shiba Inu:

Rasklubb: http://www.shiba-no-kai.com
Annan sida: http://www.shibainfo.com/

——————

Inskickade bilder:

En trevlig Shiba Inu-tik på promenad…