5. Hundförsäkring

Hundförsäkring är en viktig sak att tänka på men som kanske inte känns jättviktigt när du har en liten pigg och frisk valp. Men.. nu när du är lycklig ägare till en liten hund är det faktiskt viktigt att inte glömma bort detta. Jag hörde en gång någon som sa att “jag behöver ingen försäkring – han är ju bara en hund”. Men vänta nu… Det finns visserligen människor som lyckas hålla sin hund på ett visst avstånd och som kanske ser det som ett djur som kan ersättas med ett annat om något skulle inträffa.

Men för de allra flesta av oss blir hunden vår vän, vår kompis och en kamrat. Om något händer vår kompis kommer vi att göra allt som står i vår makt för att vår kompis ska bli frisk eller återställd.

Dagens veterinärvård ger möjlighet till en hundsjukvård som är mer omfattande än tidigare. Detta är naturligtvis jättebra! Men samtidigt ska vi veta att djursjukvården är inte alls är subventionerad av staten. Vi får som hundägare betala varenda krona själv. Jag lovar – det blir dyrt!

Tänk därför på att skaffa en bra hundförsäkring direkt när du köper hund. Det är lättast att teckna försäkring på hunden när den är valp.

Ofta består försäkringen av en livförsäkringsdel och en sjukvårdsdel.

Livförsäkringen bestäms oftast av inköpsvärdet på hunden. Köper du din hund för 8.000 kr försäkrar du oftast den för samma värde. Denna del av försäkringen utbetalas vid dödsfall. Oftast gäller denna försäkring utan självrisk.

Sjukvårdskostnader ersätts upp till ett visst belopp. Du kan ofta välja hur högt belopp du vill ha. Här kan du också välja självrisk. Ofta har du en grundsjälvrisk t.ex. 1.200 kr och sedan betalar du exempelvis 20% av överskjutande sjukvårdskostnader.

Ja, du läste rätt – ofta får du betala en stor del av kostnaden själv även om du har hundförsäkring. Men det är ändå så att du enbart får stå för till exempel totalt en fjärdedel av sjukvårdskostnaderna istället för att stå för hela kostnaden. Det kommer att svida i din plånbok, men förhoppningsvis mycket mindre än om du varit utan försäkring. Framförallt kan det vara så att du kan hjälpa din vän att bli frisk istället för att tvingas avliva honom/henne.

Beskrivning här ovan är ett exempel. Kolla reglerna med ditt eget bolag. Beloppen och försäkringsreglerna varierar från bolag till bolag. Du kan styra hur mycket du betalar i premie genom att höja självrisken eller sänka det maximala ersättningsbeloppet. Ring och kolla med Sveland Försäkring och Agria m.fl.

En annan sak som du bör tänka på är att skyddet blir sämre om din hund är äldre. Beloppen sänks helt enkelt när din hund blir äldre. Kolla upp vad som gäller när din hund blir äldre. Teckna en hundförsäkring som ger dig så bra skydd som möjligt även då din hund börjar bli lite äldre. Det känns kanske konstigt att tänka på det när du har en liten valp. Men det är inte lätt att byta till ett annat försäkringbolag när din hund är 11 år.

Vårt råd är: Köp en hundförsäkring åt din bäste vän! Om du tycker det är dyrt teckna åtminstone en sjukvårdsförsäkring på ett lågt belopp, annars kan det blir mycket dyrt för dig….