4. Välja veterinär

När du skaffar hund bör du se till att vaccinera den regelbundet mot parvo, valpsjuka, kennelhosta och i vissa fall också mot rabies. Alla vaccinationer i Sverige genomförs av en utbildad veterinär.

När du vaccinerar din hund, vilket du gör flera gånger första året, se då till att hitta en veterinär som du känner förtroende för. Om din hund senare får något problem eller blir sjuk är det ovärderligt att ha en bra veterinär att vända sig till.

Bor du på i närheten av en större ort har du möjlighet att åka in till djursjukhuset, men min rekommendation är att du väljer en veterinär nära där du bor så att du enkelt kan ta dig dit. Vid akuta händelser eller allvarlig sjukdom bör du naturligtvis åka iväg direkt till närmaste djursjukhus men mycket annat kan faktiskt din lokala veterinär hjälpa dig med.

Hur väljer man då ut en lämplig veterinär? Ja, det finns många bra privatpraktiserande veterinärer. Min uppfattning är att du skall känna förtroende för din veterinär – det är det viktigaste – annars bör du byta till en annan veterinär.

Tänk också på hur tillgänglig din veterinär är. Vissa veterinärer driver ett enmansföretag och svarar också direkt i telefon när du ringer, medan andra har en assistent som svarar när du ringer. När man kommer direkt till veterinären har man möjlighet att få en mycket kvalificerad hjälp direkt per telefon, men å andra sidan kan en ensampraktiserande normalt inte genomföra några mer avancerade operationer utan måste då oftare hänvisa vidare.

Vissa veterinärkliniker har flera veterinärer och det kan innebära att du får träffa olika veterinärer från gång till gång, men kanske är det lättare att få tid. Vissa veterinärpraktiker är det lätt att få tid hos, andra har alltid lång väntetid. En del har öppet kontorstid, andra har kvällsmottagning.

Vilken veterinär du väljer är en smaksak. En sak är dock säker – om du har en bra kontakt med din veterinär får du lättare och snabbare hjälp om din hund skulle behöva veterinärvård.