Affenpinscher

Affenpinscher är en gammal tysk ras, troligen en av de äldsta terrierraserna i Europa. En strävhårig, liten, kompakt hund med apliknande utseende. (Tyskans “affe” betyder apa.)

Affenpinschern är en charmig hund med ett lite speciellt utseende. En hund med en bestämd underläpp och en rufsig lugg. Det är kanske en hund som man inte faller för omedelbart utseendemässigt, men det är en hund som är svårt att vara utan när man väl har fäst sig vid den!

Affenpinschern är en oförskräckt och envis liten hund som är mycket intresserad av sin ägare och som tycker om att vara med överallt. Vill gärna veta var matte eller husse är. Som många andra små hundar är Affenpinschern en råtthund. Idag är det dock en i huvudsak en sällskapshund, en robust liten hund som också passar bra till t.ex. agility.

En lättlärd hund som dock ibland anser att omedelbar lydnad inte alltid är nödvändig. Man ska komma ihåg att rasen har en mycket stark egen vilja och det är inte alltid dennes vilja överensstämer med ägarens önskningar.

Affenpinschern vaktar gärna sin familj men är alltid vänlig mot andra människor.

En liten strävhårig, svart hund som skall trimmas, men som annars har en lättskött päls. Inför utställning formas pälsen dock i en särskild frisyr.

Vikt: 4-6 kg
Höjd: 25-30 cm

(Tack till LAROUSSU’S, Camilla Stridsberg som försett LitenHund med mycket information om rasen och som också tagit bilden ovan. http://home.swipnet.se/affenpinscher/)

——————-

Rasklubb Affenpinscher

Rasklubb: http://www.affenpinscher.se/

——————-

Inskickade bilder:

 Affenpincher – valp