Vad är en hund? Vad är det egentligen för djur? Ja, här tänkte vi ge lite korta fakta om hunden.
Vad är en hund?
Tro det eller ej men en hund är faktiskt en domesticerad (anpassad) underart av varg. Det betyder att en hund i grunden är en varg som genom åren blivit tam och van vid människor. Man har under många år avlat på de hundar som velat anpassa sig efter människan och idag ser vi hunden som ett bra sällskapsdjur.
Att hunden är släkt med vargen har bevisats genom att man tittat på generna och jämfört hundens gener med vargens. Detta gjordes så sent som 1993. Innan dess var forskarna inte helt säkra på om hunden verkligen var släkt med vargen. Nu vet man. De är släkt.
Men att hunden är en varg som blivit domesticerad (anpassad/tämjd) innebär faktiskt att en hund ibland kan ha kvar ett ursprungligt beteende som liknar vargens. Jag brukar säga att varje hund har 1% varg i sig (ja, vissa hundar har kanske till och med mer?) – och denna procent kan komma fram när som helst. Vi kan särskilt se det om hunden blir trängd, skrämd eller rädd. Extra stor risk för detta är om en liten hund hanteras alltför vilt av ett litet barn – eller om en liten hund möter en annan hund och personkemin inte funkar. Då kan hunden säga ifrån eller kanske också bita ifrån eller attackera. Det är viktigt att vi inte försätter vår hund i en sådan situation. Vanligast är nog att det förekommer hundbråk – och de kan få riktigt tråkiga konsekvenser.
Så har du inte 100% koll på din hund så släpp den inte lös och låt den springa iväg. Det är tråkigt när hundar blir skadade i samband med hundslagsmål. Läste att ca 10.000 människor skadas i samband med hund varje år. Det kan vara i samband med hundslagsmål när människor försöker gå emellan och få slut på bråket. Då är det som att försöka gå emellan två vargar. Risken att bli skadad är stor. Andra skador i samband med hund kan vara att man blir omkulldragen när man är ute och går med hunden (är vanligast med stora hundar).
Vad heter hund på latin?
På latin heter hund Canis lupus familiaris eller Canis lupus domesticus.
Hundfamiljen
Mamma hund kallas för tik. Pappa hund brukar kallas för hane eller hanhund. Hundbarn kallas för valpar.
Hur många hundar finns det?
I Sverige finns det cirka 800 000 hundar fördelade på cirka 600 000 hushåll.
Vilken hundras är vanligast?
Den vanligaste hundrasen i Sverige är faktiskt en blandrashund. Såhär såg det ut 2012:
Blandrashundar – 187 993 st
Schäfer – 32 976 st
Golden – 24 739 st
Labbe – 24 602 st
Tax (alla hårlag/storlek) – 20 816 st
Jack R T – 19 997 st
Pudel (alla storlek) – 19 425 st
Rottis – 16 467 st
Jämthund – 14 515 st
Chihuahua (alla hårlag) – 12 496 st
(Källa: tidningen HundLiv – Jordbruksverket)
Vet du om att…?
- Kanarieöarna har fått namn efter det latinska ordet Canis. Så Kanarieöarna betyder Hundöarna.
Hur gammal kan en hund bli?
Det är vanligt att hundar blir 8-15 år gamla. Stora hundar brukar vanligtvis bli 8-13 år medan små hundar kan bli 12-15 år. Detta varierar dock mellan olika raser.
Den äldsta hunden som kan bevisas med papper sägs vara en Australian cattle-dog som blev 29 år (dog 1939)
Annars är det vanligt att blandrashundar blir gamla. En av världens äldsta hundar som blev 29 år och hette Max. Han var en blandras (beagle, tax och terrier) och levde enligt uppgift 3 år till efter denna artikel skrevs KLICKA HÄR för att läsa artikeln.
Läs gärna också Wikipedias förteckning över de äldsta hundarna. KLICKA HÄR
Källa: Wikipedia och Google