1. Ta hand om en hund

Att ta hand ta hand om en hundom en hund innebär i princip samma ansvar oavsett om det är en liten eller en stor hund. Men… det är klart… vissa skillnader finns det.

När du är lycklig ägare till en liten hund är det naturligtvis jättekul! Du har en liten hund som busar, leker och som älskar dig förutsättningslöst – visst är det fantastiskt!

Men det är några saker du bör tänka på som är särskilt viktigt när du är ägare till en liten hund. Här kommer några tips på hur du särskilt kan sköta om en liten hund:

Tänk på att:

  • En liten hund skall hanteras försiktigt. Låt inte små barn vara ensamma med en liten hund. Hårdhänt hantering av ett mindre barn kan göra hunden misstänksam eller rädd för barn – och i värsta fall aggressiv.
  • Låt inte den lilla hunden gå i trappor när den är valp. Bär den upp och ner till dess att den blivit lite större.
  • Var försiktig när du träffar hundar av större raser. Särskilt unghundar av stora raser vill gärna leka och det kan ibland bli för mycket för din lilla hund. En stor tass sveper lätt omkull den lilla hunden.
  • Viktigt! Behandla din lilla hund som en hund. Dalta inte och ömka inte hunden. Det är viktigt att hunden får ett självförtroende från början så låt hunden vara med, stå brevid och titta på, åka bil och buss och prova på så mycket som möjligt redan när den är valp. Detta är bra “miljöträning” som ger hunden ett gott självförtroende redan från start. Börja dock enligt principen “lite i taget”. Den lilla valpen behöver tid på sig att vänja sig vid världen…
  • En liten hund kan du bära i en väska (välj då en särskild hundväska som är ventilerad och anpassad just efter hund). Tips: Passa på att lära din valp att åka i väska redan när den är liten. Börja med att lägga in en godisbit i väskan och locka in valpen. Snart går valpen själv glatt in och ut ur väskan.
  • OBS! Tvinga aldrig valpen. Att väskträna skall vara en rolig lek! Du kommer få mycket nytta av denna träning för det är jättebra att kunna ta med sin lilla hund i väska i olika sammanhang. Dessutom är det jättemysigt för din lilla hund att ha en egen väska som sitt eget bo att krypa ner i. Tryggt och bra var du än är…
  • Samma sak gäller för cykelkorg. Låt din lilla valp sitta i cykelkorgen då och då så att den vänjer sig tidigt.

Ta hand om en hund kräver en hel del kärlek till djur – men du lär dig efterhand hur du ska göra. Ofta blir du en bra matte/husse – bara du vill och har tid att ge den lilla hunden kärlek och tid.