2. Välja hundras och hund

välja hundrasDet är spännande att titta på olika typer av hundar och på olika hundraser. Det är viktigt att du funderar på vad du vill använda din hund till när du ska välja hundras. Är du intresserad av jakt, vill du ha en råttfångare, vill du träna lydnad eller kanske agility eller vill du ha en lugn sällskapshund som kräver minsta möjliga motion?

Fundera på detta innan du skaffar hund. Det allra viktigaste är att välja en hund som passar dig och din familj. Då kommer ni att trivas med hunden och hunden kommer också att trivas hos er!

Det finns ca 300 olika hundraser att välja på och förutom de renrasiga hundarna säljs dessutom också blandrashundar. Det är viktigt att välja en hund som passar er normala tillvaro. Är ni inga friluftsmänniskor ska ni till exempel inte skaffa en hund som kräver mycket motion i skog och mark….

Att köpa en blandrashund

Vi får ibland frågor kring vad man bör tänka på när man ska skaffa en blandrashund. Det är inte helt enkelt att ge ett bra svar. Att i förväg kunna veta hur en viss blandraskorsning blir kan vara mycket svårt. Det finns ca 300 hundraser som kan kombineras i ett stort antal olika “blandras-raser”. I en och samma kull kan det dessutom förekomma en mängd olika varianter.

Enda sättet att veta ungefär hur valparna kommer att se ut är när man tagit en kull redan tidigare från samma föräldrar. Men… det kan också bli nya varianter i den nya kullen, så man har aldrig någon garanti för hur en blandrasvalp kommer att se ut.

Mitt tips till dig är därför att istället fundera på detta:

1. Lär känna de båda föräldrarna noga. Är det trevliga hundar som du själv kan tänka dig att vara ägare till finns det goda förutsättningar att dessa hundar också ger valpar som kan passa dig.

hane och tik

2. När valparna kommit – besök dem och se dem utvecklas. Då ser du vilka valpar som är tuffa, veka, snälla, busiga osv.

3. Välj en valp som du tror passar din livsstil. Är du beredd att leva mycket aktivt med din hund, vara ute mycket i skog och mark kan du välja den aktivare och kanske den busige valpen. Då får du vara beredd på långa promenader, mycket aktiviter och också vara beredd att fostra “med fast hand”.

Om du vill ha en mjukare hund, välj en som är mer försiktig och har ett mildare temperament. Huvudregeln brukar vara att den som är ovan vid hundar bör välja en hund som inte är alltför vass i temperamentet.

liten valp4. Om uppfödaren är bra på hundar så tänker han/hon på detta och rekommenderar en hund till dig som han/hon tror ska passa efter hur du lever och vilken typ av hund du söker.

Ett bra tips är att fundera mer på temperamentet hos hunden än på utseendet. Det allra viktigaste är att du får en hund som har ett temperament som passar dig (och din familj). Generellt kan man säga att efter ett tag – när du lärt känna din hund och kommit nära den kommer du att tycka att din hund är jättesnygg (oavsett hur den ser ut:-) Så välj hund efter temperamentet i första hand!

Lycka till!

Att köpa en renrasig hund

Väljer du att köpa en renrasig hund har du större möjlighet att veta vad du får. Men kom ihåg att variationerna kan vara stora även inom en och samma ras. Det finns exempel på hundägare som valt att köpa en valp där mamman och pappan båda varit små (men inom rasstandard). Valpen har har trots detta blivit en mycket stor hund, ja t.o.m. på gränsen till vad som är tillåtet inom rasen.

Så några garantier är svårt att ge. Samma gäller för nedärvda sjukdomar. De förekommer mer eller mindre frekvent inom vissa hundraser. Kontrollera detta noga innan du köper en renrasig hund.

Så tänk lite samma som vi köp av en blandrashund – se ovan. Det ska kännas som att föräldrarna är den typ av hund du vill ha. Variationer finns inom alla raser.

OBS! Läs mer om renrasiga hundar under punkt Små hundraser – där hittar du information om de vanligaste små hundraserna.

Valp Affenpincher