6. Fästingar och fästingmedel för hund

Fästingar är ett stort problem för både hundar och hundägare. De är små och otrevliga blodsugare som är otrevliga att ta bort. Fästingen är bara ett par mm stor, men när den sugit blod blir den rund och betydligt större – drygt 1 cm. Jag hade verkligen önskat att det fanns ett enkelt smart tips som tar bort alla så man slipper hantera dessa djur. Ett medel som fungerade för alla hundar. Tyvärr är det sällan så enkelt.

Olika hundar får olika många fästingar
Som hundägare lär du få veta att det finns gott om fästingar. Vår erfarenhet är dock att det skiljer mellan olika hundar hur mycket fästingar de får – det är lite individuellt. En långhårigt hund får lättare fästingar eftersom de lätt hakar fast i den långa pälsen. Det påstås också att ljusa hundar, t.ex. vita, lättare får fler fästingar än mörka hundar.

Dessutom beror det naturligtvis på var din lilla hund vistas. Rastar du hunden i skogen, i högt gräs eller bland buskar och snår är sannolikheten större att din hund får många fästingar. Går du enbart på asfalt i stan är sannolikheten betydligt mindre.

Gift eller giftfritt?
Enklast är att skaffa ett fästingmedel som innehåller gift. Då kan du klara dig genom sommarhalvåret utan att tvingas plocka bort fästingar oavbrutet hela tiden. Men inte ens ett giftigt medel är 100%. Din hund kommer att få fästingar även om du använder kraftigare medel som exempelvis Fronline. Även dessa medel “regnar bort” eller får mindre effekt med tiden. Och då får din fyrbente vän fästingar.

Alternativet är att hitta en lösning utan gift. Självklart är det bra för din hund. Men det kan också vara mer besvärligt. Det är ofta mindre tillförlitligt än ett giftigt preparat och det kan bli mer kladdigt.

Så vad du än väljer finns det för- och nackdelar.

Vad kan du göra när din hund fått fästingar?
Under sommarhalvåret (april – oktober) bör du dagligen känna över din hund så att den inte har några fästingar. Hittar du en fästing – då gäller det att snabbt ta bort den. Det finns idag bra mycket bra och praktiska fästingplockare. Själv föredrar jag den grön-vita (finns idag i olika färger) pennan som gör att man slipper ta i fästingen. Där lägger man en ögla runt fästingen, snurrar försiktigt och drar rakt ut. Den fungerar alldeles utmärkt. Man får också bort hela fästingen utan att den blir tilltryckt.

Att hantera fästingar är inte så trevlig – jag skulle vilja säga ganska äckligt. Men det handlar inte bara om omaket att plocka bort fästingarna. Fästingarna innebär också en risk för din lilla hund eftersom de sprider sjukdomar. Det är tre sjukdomar som man vet sprids via fästingar: Borrelia, TBE och Erlichia. Vill du läsa mer om dessa sjukdomar – klicka här

Har du en hund som sällan eller nästan aldrig får fästingar ska du vara tacksam. Då slipper du använda fästingmedel på din hund. Tillhör du dem som ständigt hittar de otäcka krypen på din lilla hund bör du fundera över om du vill använda någon form av medel för att hålla fästingarna borta från din lilla hund.

Olika fästingmedel
Det finns en mängd olika typer av fästingmedel på marknaden. Det är en god idé att prova sig fram till det som passa bäst för er hund. Och det är också viktigt att du som hundägare känner att det är ett alternativ som rent praktiskt fungerar för dig.

Det finns både miljövänliga, giftfria medel men också medel som innehåller gift. Medlen finns i spray, pipett eller som halsband. En del medel kan ge din hund biverkningar, men det är inte så vanligt förekommande. De flesta hundar klarar av att ha fästingmedel under några månader om året.

Ett vanligt medel som används av många hundägare är Frontline. Det är ett medel som fungerat väl på många av våra hundar, men man ska komma ihåg att det är ett gift. Giftet sprider sig på hunden men även i ditt hem, på dina händer när du klappar och utomhus i trädgården. Frontline appliceras i nacken på hunden och det sprids sen i hundens fettlager. Det är viktigt att låta bli att kela nära med sin hund till dess att medlet torkat.

Det finns receptbelagda halsband som hela tiden avsöndrar gift. Om du väljer denna typ av fästingmedel bör du inte låta hunden sova i din säng.

Det finns även tabletter att ta som gör att din hund inte får fästingar. Jag vet att många trivs med dessa. Jag har själv varit med om att en hund blivit rejält sjuk av dessa tabletter, så jag använder inte dessa till mina hundar.

Hur vet man vilket medel som är bäst? Ja, du får helt enkelt prova dig fram. Här kommer några saker du bör tänka på utifrån våra erfarenheter.

  1. Kolla hur medlet luktar
    Vår erfarenhet är att det finns miljövänliga alternativ som är ganska opraktiska. För något år sedan köpte vi in ett halsband som skulle motverka fästingar. Det luktade så starkt att vi människor inte stod ut. Vi lät hunden vara i trädgården en hel dag med förhoppning om att halsbandslukten skulle lägga sig. Efter ett dygn klippte vi av halsbandet och både vi och vår hund drog en lättnandens suck – några hundrlappar fattigare men utan denna fruktansvärt starka lukt som spreds i hela huset.

    Så ett bra tips är – kolla om medlet luktar innan du lägger ut flera hundralappar på det.

  2. Kolla hur mycket som skall appliceras
    Vi har provat många andra miljövänliga alternativ där man skulle applicera en stor mängd av ett kladdigt medel på hundens nacke/rygg. Det slutade med att hunden blev helt oljig på hela ryggen – något som såg bedrövligt ut. Även detta medel hamnade i soptunnan.

3. Kolla att medlet får användas på en liten hund
Om du äger en hund som väger under 5 kg bör du kontrollera noga så att preparatet verkligen kan användas på så små hundar. På apoteket säljs t.ex. medlet Exspot som enbart bör användas på hundar från 5 kg och uppåt. Välj ett annat medel om hunden väger under 5 kg!

Har du en mycket liten hund bör du vara extra försiktig. Medlet Frontline skall t.ex. inte användas på hundar som väger under 1 kg.

Läs noga på förpackningen hur medlet skall användas innan du använder det på din lilla hund!

Hur gör vi på LitenHund.se?
Frågan om fästingmedel är en ständig fråga när man har djur. Vår strategi är:

1. Känn över hunden varje dag. Då kan man ta bort fästingen när den precis satt sig. Då slipper man plocka de stora fästingarna.
2. Håll hunden kortklippt. Lång päls fångar upp fler fästingar under promenaden.
3. Använd bärnstenshalsband. Det minskar antalet fästingar, men tar inte bort alla.
4. Håll gräsmattan kort. Färre långa strån gör att hundarna får färre fästingar.
5. Använd huskur som kokosolja eller olja med örter när din hund är extra utsatt.

Så för oss är det många små saker som gäller. Upplever vi att det är massivt många fästingar händer det att vi använder Fronline. Då minskar antalet att plocka och det minskar också lidandet för hunden. För det är inte heller kul för dem att få en massa fästingar. 

Visste du att….

• en fästing lever mellan 2 och 6 år.
• fästingen är släkt med spindlar och kvalster
• fästingen använder ett särskilt bedövningsmedel när de suger sig fast. Det är därför man ofta inte märker att den sugit sig fast.