6. Fästingar och fästingmedel för hund

Fästingar är ett stort problem för många hundar och hundägare. Fästingmedel kan vara ett sätt att klara sig genom sommarhalvåret utan att tvingas plocka bort fästingar oavbrutet hela tiden.

Fästingen är bara ett par mm stor, men när den sugit blod blir den rund och betydligt större – ca 1 cm.

Som hundägare lär du få veta att det finns gott om fästingar. Vår erfarenhet är dock att det skiljer mellan olika hundar hur mycket fästingar de får – det är lite individuellt. Sedan beror det naturligtvis på var din lilla hund vistas. Rastar du den ofta i högt gräs eller bland buskar och snår är sannolikheten större att din hund får många fästingar.

Under sommarhalvåret (april – oktober) bör du dagligen känna över din hund så att den inte har några fästingar. Hittar du en fästing – gäller det att snabbt ta bort den. Det finns idag bra mycket bra och praktiska fästingplockare. Själv föredrar jag den grön-vita pennan som gör att man slipper ta i fästingen. Den fungerar utmärkt. Man får också bort hela fästingen utan att den blir tilltryckt.

Att hantera fästingar är inte så trevlig – jag skulle vilja säga ganska äckligt. Men det handlar inte bara om omaket att plocka bort fästingarna. Fästingarna innebär också en risk för din lilla hund eftersom de sprider otäcka sjukdomar. Det är tre sjukdomar som man vet sprids via fästingar: Borrelia, TBE och Erlichia. Vill du läsa mer om dessa sjukdomar – klicka här

Har du en hund som sällan eller nästan aldrig får fästingar ska du vara tacksam. Då slipper du använda fästingmedel på din hund. Tillhör du dem som ständigt hittar de otäcka krypen på din lilla hund bör du fundera över om du vill använda någon form av medel för att hålla fästingarna borta från din lilla hund.

Det finns en mängd olika typer av fästingmedel på marknaden. Vi rekommenderar att ni provar er fram till det som passar er hund bäst. Det är också viktigt att du som hundägare känner att det är ett alternativ som passar dig.

Det finns både miljövänliga, giftfria medel men också medel som innehåller gift. Medlen finns i spray, pipett eller som halsband. En del medel kan ge din hund biverkningar, men det är inte så vanligt förekommande. De flesta hundar klarar av att ha fästingmedel under några månader om året.

Ett vanligt medel som används av många hundägare är Frontline. Även detta är ett gift – medlet appliceras i nacken på hunden och det sprids sen i hundens fettlager. Man bör inte kela nära med sin hund till dess att medlet torkat

Vilket medel är bäst? Ja, du får helt enkelt prova dig fram. Här kommer några saker du bör tänka på utifrån våra erfarenheter.

Kolla hur medlet luktar
Vår erfarenhet är att det finns miljövänliga alternativ som är ganska opraktiska. För något år sedan köpte vi in ett halsband som skulle motverka fästingar. Det luktade så starkt att vi människor inte stod ut. Vi lät hunden vara i trädgården en hel dag med förhoppning om att halsbandslukten skulle lägga sig. Efter ett dygn tog vi av halsbandet och vi och vår hund drog en lättnanden suck – 200 kronor fattigare men utan denna fruktansvärt starka lukt som spreds i hela huset.

Så ett bra tips är – kolla om medlet luktar innan du lägger ut flera hundralappar på det.

Kolla hur mycket som skall appliceras
Vi har också provat andra miljövänliga alternativ där problemet var att man skulle applicera en stor mängd av medlet på hunden nacke/rygg. Det slutade med att hunden blev helt oljig på hela ryggen – något som såg bedrövligt ut.

Även detta medel hamnade i soptunnan.

Kolla att medlet funkar på din lilla hund
Om du äger en hund som väger under 5 kg bör du kontrollera noga så att preparatet verkligen kan användas på så små hundar. På apoteket säljs t.ex. medlet Exspot som enbart bör användas på hundar från 5 kg och uppåt. Välj ett annat medel om hunden väger under 5 kg!

Har du en mycket liten hund bör du vara extra försiktig. Medlet Frontline skall t.ex. inte användas på hundar som väger under 1 kg.

Läs noga på förpackningen hur medlet skall användas innan du använder det på din lilla hund!
Kolla om det är riskfyllt för människor att vara i närheten av hunden

En del medel innehåller någon form av nervgift. Det finns receptbelagda halsband som hela tiden avsöndrar gift. Om du väljer denna typ av fästingmedel bör du inte låta hunden sova i din säng.

Visste du att….

• en fästing lever mellan 2 och 6 år.
• fästingen är släkt med spindlar och kvalster
• fästingen använder ett särskilt bedövningsmedel när de suger sig fast. Det är därför man ofta inte märker att den sugit sig fast.