Cesky Terrier

Cesky Terrier är en en terrier som vi inte ser så ofta. Här kommer lite information om rasen:

Det fanns en gång en man som hade en dröm. Hans vision var den av en fulländad grythund och smådjursjägare, en hund med kvalitéer som gjorde den bättre lämpad för sitt arbete än någon annan ras. Dess fysik skulle vara superb i alla detaljer, dess mentalitet vida överträffa andra jagande terrier. Mannen hette Frantisek Horak, resultatet av hans strävan efter idealhunden känner vi som Cesky Terrier.

Trots sin ringa storlek är en Cesky Terrier en robust och kraftfull hund. På sina korta ben kan den i princip gå hur långt som helst. Ceskyns kärlek och bundenhet till familjen har den fördelen att det aldrig är några problem att ha den lös. Ceskyns jaktlust är styrbar och den föredrar alltid husse och matte framför vilda djur.

Cesky terrier kännetecknas av en allmänt välvillig inställning till omgivningen. Under sin uppväxt går många cesky igenom en fas där de ställer sig mycket tveksamma, nästintill skygga gentemot främmande människor, men en vuxen cesky räds ingenting, den är positiv och nyfiken gentemot allt och alla

Cesky Terrier är en pälshund. Kamning och borstning tar tid i anspråk och ska utföras regelbundet. Dessutom fordrar hunden klippning varannan eller var tredje månad. Många ceskyägare lär sig snart att själv klippa hunden. Pälsen är mjuk, tjock och glänser som silke. Till ceskyns mest frapperande särdrag hör nog utan tvekan färgen. Från att ha fötts i det närmast svart kulör, ljusnar den med åldern, och varierar hos den vuxne ceskyn från mörkaste grafit grå till silverskimrande pastell. Den sällskaplighet, ibland på gränsen till osjälvständighet, som karakteriserar ceskyn medför att den trivs mycket bra tillsammans med andra hundar och gillar vara medlem i en flock .(Text från Cesky Terrier Klubbens ”Gula folder”)

Mankhöjd: ca 25-32 cm
Vikt: 6-10 kg

————

Rasklubb

Rasklubb: http://www.ceskyterrier.se/

————

Inskickade bilder:

Cesky Terrier

Cesky terrier Valle 4 mån