6. VARNING för hundsmugglare!

Hundsmugglare tar olagligt in valpar i Sverige! Köp därför aldrig en hund från någon direkt på gatan! Risken är stor att du får en liten hund som smugglats in till Sverige. Denna hund har med stor sannolikhet haft det svårt, kanske blivit drogad, varit dåligt skött – och den bär kanske på sjukdomar som gör att du tvingas avliva din lilla valp redan efter några dagar eller någon vecka. Ibland smugglas valparna in redan när de är 5-6 veckor. De är för små för att klara sig utan sin mamma. Ibland är de dåligt uppfödda och är fulla med mask i magen.

Så hur söt valpen än är köp ALDRIG en valp från någon som erbjuder sig att köra hem den till dig. Det är viktigt att veta var din valp är uppvuxen, vilka föräldrar den har men framförallt är det viktigt att inte bidra till insmuggling av valpar till Sverige. Insmugglingen innebär DJURPLÅGERI! De som sysslar med insmugglade valpar gör det enbart av en anledning – de vill tjäna pengar.

*     *     *    *    *    *    *    *    *    *
Kom ihåg – du räddar inte valpen från en hemsk ägare genom att köpa en smuggelvalp – du bidrar bara till att fler småhundar smugglas in i Sverige. Du bidrar till alltså till ett ökat djurplågeri genom att köpa en smuggelvalp!

*     *     *    *    *    *    *    *    *    *


Foto: Tullverket

OBS! Antalet insmugglade småhundar som tas i beslag ökar hela tiden. Smugglingen är mycket utbredd. Idag är det vanligt att man presenterar veterinärintyg och andra papper och att det hela verkar seriöst. Så se upp när du köper en liten hund. Kontrollerar vem ägaren är. Känns efter: känns säljaren seriös?

Det är olagligt att befatta sig med insmugglade djur. Det innebär att du kan straffas med höga böter om du köper en hund som är insmugglad. Det är mycket stora risker med att det smugglas in valpar i Sverige. Vi riskerar att få in både rabies och dvärgbandmask. Två mycket farliga sjukdomar som vi hittills varit förskonade från i Sverige. Det kan drabba friska hundar men också oss människor.

Därför: Var väldigt försiktig med vilken hund du köper och vem du köper den av.

Hos uppfödare i Sverige, både de som säljer renrasig eller blandras, får du möjlighet att komma hem för att se hur din hund har det under sina första veckor i livet. Detta är viktigt! Om din lilla hund inte får en bra start i livet blir det ett problem för dig som hundägare. Så åk alltid hem till uppfödaren för att se hur din valp har det. Det kan vara kul att komma hem och titta redan när valpen är 4-5 veckor. Hämtar valpen gör du tidigast när den är 8 veckor.

Tänk på att det verkligen är hemskt att man behandlar hundar på detta sätt. I detta fallet gäller KÖP SVENSKT!