11. Smällare och raketer – tips och råd

Smällare och raketer är ett stort problem för vissa hundar. Tiden runt nyår (och också runt påsk – åtminstone i vissa delar utav Sverige) är svår för många av våra små hundvänner. En del hundar klarar smällandet utan problem. Många små hundar med jaktinstinkt är framavlade för att vara stabila och klara smällar från gevär vid jakt. Rena sällskapshundar har inte dessa egenskaper utan blir många gånger vettskrämda och får panik när smällandet av raketer kör igång.

Tyvärr börjar smällandet redan kring juletid och fortsätter långt in i januari och det är bra om man kan hitta ett förhållningssätt som passar just din hund. Ett vanligt tips är att hålla hunden inomhus och att sätta på TV:n eller stereon på hög volym så att hunden ej märker av smällandet. Vår erfarenhet är att en hund har bättre hörsel än vad vi tror och också är smartare än så. En rädd hund hör smällandet även genom den ljudvall som TV-ljudet ger. Några generella tips kan man dock ge:

Råd nr 1
Res bort till en lugnare plats! Bor du i stan och har en mycket rädd hund är det bästa att åka ut till vännerna på landet till nyår. Vill de inte bjuda hem dig så kan de kanske erbjuda sig att passa din hund…??

Råd nr 2
Om du väljer att vara hemma mitt i smällandet – undvik att rasta hunden när det smäller som mest. Rasta hunden innan smällandet börjar (ja, det kan vara svårt att veta när detta sker) – kanske redan under eftermiddagen. Passa på att ge hunden en ordentlig långpromenad så den blir riktigt trött.

Råd nr 3
Håll dig neutral när det smäller. Om du blir orolig och rädd så märker din hund detta och den blir mer orolig. Du blir då ännu mer orolig…  och ni riskerar att hamna i en ond cirkel. Agera så normalt som möjligt. Var den lugna flockledaren – det lugnar din hund!

Råd nr 4
Om du vet att din hund får riktig panik – besök din veterinär och skaffa lugnande medel. Det krävs olika stor mängd för att hunden ska bli lugn. Ibland fungerar lugnande medel – ibland fungerar det inte alls. Ibland innebär användande bara att du får en “yr och raglande livrädd hund” istället för en “normal livrädd hund”.

Lugnande medel hjälper inte alltid – och det där med dosering är inte så lätt alltid. En del hundar kräver mer lugnande medel andra mindre. Tänk på att alltid följa veterinärens råd. Överdosera aldrig – det kan vara livshotande för din hund.

Råd nr 5
Ha det som vanligt därhemma. Har du en rädd hund vet du att den ibland går och gömmer sig när den blir skrämd. Öppna dörren till källaren så den kan gå ner och skydda sig där – eller låt dörren till den mörkaste och tystaste klädkammaren stå på glänt så din hund kan krypa in i mörket  – eller låt din hund sitta tätt intill dig i soffan hela kvällen om det är det den föredrar när den blir rädd.

Råd nr 6
Det finns många tips på hur man ska träna sin hund att vänja sig vid raketer/åska. Man kan köpa in CD:s med inspelat åsk- och raket-ljud och börja träna på låg volym. Man kan avleda med lekar eller med ett saftigt köttben.

Tänk på att dessa tips oftast bara fungerar på hundar med liten/måttlig rädsla. En riktigt vettskrämd, panikslagen hund fungerar inte normalt – och då hjälper det inte hur mycket köttben eller lekar du erbjuder – hunden förblir lika livrädd…. Så bli inte besviken när du försöker träna din hund. Vissa hundar har en så stark rädsla att det enda som fungerar är att åka ut på landet för att slippa lidandet…

Sammanfattning: Lyssna på din hund! Se hur den agerar när den blir rädd. Var lugn och snäll och erbjud hunden stöd och en mörk trygg vrå att krypa in i.

Vilka regler gäller för smällande av raketer?? Klicka här för att läsa mer