2. Att resa med hunden

Att resa med hunden är betydligt lättare för dig som väljer att köpa en liten hund. Att resa är något som hunden vänjer sig vid. En liten hund kan du välja att ta med när du skall ut och resa.

Inom Sverige

resa med hundenVid resor inom Sverige kan du normalt ta med din hund i en särskild hundväska under resa. Kontrollera med SJ, flyg- eller bussbolag att det är OK att ha hund med. Om du skall flyga med din lilla hund kan du normalt ha med hunden i planet om hunden väger under 8 kg. Fast… lågprisbolagen har inte samma policy – kolla ordentligt ad som gäller innan du bokar.

OBS! Kontrollera alltid reglerna med ditt flygbolag och anmäl alltid att du vill ha hund med när du bokar resan. Reglerna kan variera en hel del mellan olika flygbolag. Kontrollera också vilka krav flygbolaget har på den väska du skall transportera hunden i. Viktigt är att den är vattentät i botten om “en liten olycka” skulle hända under resan.

Utomlands

Vid resor utomlands gäller samma sak som vid resor inom Sverige. Kolla med resebolaget om det är Ok att ha hund med. Normalt går det inte att ta med hund när man reser på charterresa. På reguljärflyg t.ex. via SAS är det lättare. Du får dock betala till extra (pris per kg som hunden väger) för att ha med din hund.

När du åker utomlands är det viktigt att du är uppmärksam på vilka regler som gäller i det land du skall åka till. Kontrollera noga vilka regler som gäller för vaccination, avmaskning m.m. innan du åker iväg. Kontakta landets ambassad här i Sverige och titta också på jordbruksverkets webbsida eller på SVAs webbsida för att samla information. Normalt går det att ta med din hund inom EU. Dock har vissa länder, t.ex. England hårdare regler och du bör därför kontrollera noga vad som gäller.

När du funderar på att åka utomlands med din hund måste du tänka på att det är en viss startsträcka. Sverige har hårda krav på att din hund har ett fullgott skydd mot Rabies, annars får du inte ta med din hund hem igen. Att vaccinera hunden mot rabies tog tidigare ca 4-6 mån eftersom hunden måste hinna bilda antikroppar mot rabies innan den får ett acceptabelt skydd. Du tvingades man också skicka iväg ett blodprov till laboratorium för att kontrollera att hunden bildat antikroppar.

Reglerna har dock ändrats och kraven har blivit lägre. Blodprov är inte längre nödvändigt. Det räcker med att vaccinationer har genomförts. Det innebär att tiden kan kortas ned betydligt.

Din veterinär kan reglerna och kan hjälpa dig med detta. Men det kostar en hel del pengar att få detta skydd  (kontrollera med din veterinär). Du måste också skaffa ett EU-pass till din fyrbente vän. Så ett gott råd: var alltid ute i god tid när du tänker åka utomlands med din hund.

Ett annat krav är att du måste avmaska din hund mot dvärgbandmask. Nuvarande regler säger att du ska låta veterinär i det land där du semestrar avmaska. Du får ett intyg på detta från den utländska veterinären. Dessutom ska du låta veterinär i Sverige avmaska efter det att du kommit hem. Dvärgbandmasken är farlig för människor – så den vill vi inte ha in i Sverige. Om man låter bli att avmaska sin hund kan den sprida sjukdomen och människor som t.ex. plockar/äter blåbär, hallon, jordgubbar kan sedan smittas av denna ruskiga sjukdom. Sjukdomen finns ännu inte i Sverige – så det är viktigt att vi inte får in den. Glöm alltså inte bort att låta veterinären avmaska din hund efter det att du kommit hem!

OBS! Dessa regler ändras hela tiden och särskilda regler finns för t.ex. Norge och Danmark. Denna text är inte på något sätt heltäckande utan ger bara en inblick i de regler som gäller. Kolla därför alltid med jordbruksverket, din veterinär och med det land du skall resa till så att du inte riskerar bli stående i tullen på väg in/ut i något land.

Var ska vi bo?

Om du vill åka på semester och slippa lämna din lilla hund på hundpensionat kan du till exempel bo på vandrarhem. Det finns en hel del vandrarhem i Norden som accepterar hundar. Läs mer på www.hundsport.se . Där hittar du lista över svenska vandrarhem där du kan ta med din bäste vän.

Vissa hotell accepterar också hund. Ring och kolla så att du är säker på att din fyrbente vän är välkommen!

Hundpensionat

Vill du lämna din lilla hund på hundpensionat finns det en del olika att välja på.

OBS! Besök alltid hundpensionatet innan du bokar. Det är viktigt att åka dit och träffa den som ansvarar för hundpensionatet och att se hur det ser ut innan man bestämmer sig.

Det finns både stora och små, bra och dåliga hundpensionat – så kolla runt till du hittar något som passar dig.

OBS! Vissa hundar stormtrivs på hundpensionat, men en hel del hundar tycker att det är stökigt och jobbigt. Om din hund inte är så förtjust – prova ett mindre lugnare bra hundpensionat om du har möjlighet att hitta ett sådant – eller be en vän att passa din hund i hemmiljö.